kaft

Montyn


Auteur:

Genre:
roman

Jaar van publicatie:
1982

Waardering:
0 0 0 0 0 (5 uit 5)

Omschrijving:
De Nederlandse beeldende kunstenaar Jan Montyn wordt in 1924 geboren in Oudewater in een gereformeerd gezin. Zonder besef van de consequenties wordt hij in de tweede wereldoorlog lid van de nationaal socialistische jeugdstorm. Als achttienjarige monstert hij aan bij de Kriegsmarine, - wordt naar het oostfront gestuurd en komt terecht in de loopgravenoorlog in Koerland.
Na de tweede wereld oorlog meldt hij zich bij het Vreemdelingenlegioen, waaruit hij na korte tijd ontsnapt.
Terug in Nederland wordt hij als collaborateur gezien; hij vertrekt in 1950 als vrijwilliger met een Nederlandse legergroep naar de oorlog in Korea. Terug in Nederland wordt daarmee zijn verleden in het Duitse krijgsdienst als gecompenseerd beschouwd, maar raakt hij in een psychologische crisis. Het uitgebreid opschrijven van wat hij meemaakte brengt hem er weer bovenop.

Bijzonderheden:
Biografische roman

Tijd

Uitgelicht
Locaties
Amsterdam Antoni van Leeuwenhoek:, De aanslag op Amsterdam, The Lady Tree, Burgwal 89, Herinneringen, De dolle vaandrig, Tussen Ambon en Amsterdam, De klopgeest, De gouden tulp, Handelaar in koffie, De verdrijving uit de hel, Ik, Hendrickje Stoffels, Tulpenkoorts, Voetlichten en vetpotten, Publieke werken, De stomme zonde, In de ochtend van het leven, De rivier, Stoom, Rembrandt, De verdwenen schilderijen, Sterrekinderen, Saartje Tadema, The House of Windjammer, The Moneylender's Daughter, Het blauw van Rembrandt, Amor Dei, De klompen van André, Snarley Yow, Ook zij maakte het mee, Ik ben Rosemarie, Michiel Adriaanszoon de Ruyter, Key of Gold, Een man van Staal, Het mysterie van de Nachtwacht, Het grote geheim van Anna Maria van Schuurman, De vlindervrouw, De glazen brug, Het schip met geld, Anne Frank is niet van gisteren, Februari, De stomme van Kampen, Van Rijn, Ferdinand Huyck, Elisabeth de Flines, W.A.-man, Vingers van marsepein, De waterkelder, Jan Compagnie, Voor bijna alles bang geweest, Het verlaten hotel, Oud-Amsterdam, I shall maintain, Knopen in het koord, Het pauperparadijs, De donkere kamer van Damokles, De tulp van het kwaad, De handelsreiziger, De boekhandelaar van Amsterdam, De Watergeus, De schilder en het meisje, Multatuli. Een zelfportret, Hortense, Geschiedenis van een genotzoeker, Rembrandt en ik, Het geheim van Carré, Het raadsel Spinoza, Vrij man, De lens van Spinoza, I am Rembrandt's daughter, Verlaten, De schilder van de Bierkaai, De zoon van Rembrandt, Gebleekte ziel, Sjaco, Het palingoproer, Wat kan ons gebeuren Oudewater Het heksenhuis, Nelle, de heks van Cruysem

Trefwoorden

Dit boek aanschaffen:
Kopen bij Bol.com:


Amazon
Kopen bij amazon.com
Te zien


Waardering en reacties


 

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie

Uw waardering:
* * * * *
(0 stemmen)

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze roman.
contact | disclaimer & copyrights