kaft

Jan Compagnie


Auteur:

Genre:
roman

Jaar van publicatie:
1932

Waardering:
0 0 x x x (2 uit 5)

Omschrijving:
Jan de Brasser groeit op in de drogisterij van zijn oom in Amsterdam; zijn vader is spoorloos verdwenen. Op straat ziet hij overal handel om zich heen.
Als volwassene gaat hij als soldaat mee op een handelsreis naar het Verre Oosten. Hij komt in Indonesië, handelt, begint een plantage en handelt nog meer. Hij maakt genoeg fortuin om als welgesteld mens na 25 jaar terug te keren.
Geeft een goed beeld van het leven in de kolonie waar de VOC met alle middelen het monopolie op de handel tracht af te dwingen. Er is voortdurend strijd met buitenlanders (vooral Engelsen en Portugezen), maar ook met de eigen medewerkers en de autochtone bevolking.

Bijzonderheden:
Heruitgegeven in de omnibus De zeeromans van Arthur van Schendel, 1977

Tijd

Locaties
Amsterdam Antoni van Leeuwenhoek:, De aanslag op Amsterdam, The Lady Tree, Burgwal 89, Herinneringen, De dolle vaandrig, Tussen Ambon en Amsterdam, De klopgeest, De gouden tulp, Handelaar in koffie, De verdrijving uit de hel, Ik, Hendrickje Stoffels, Tulpenkoorts, Voetlichten en vetpotten, Publieke werken, De stomme zonde, In de ochtend van het leven, De rivier, Stoom, Rembrandt, De verdwenen schilderijen, Sterrekinderen, Saartje Tadema, The House of Windjammer, The Moneylender's Daughter, Het blauw van Rembrandt, Montyn, Amor Dei, De klompen van André, Snarley Yow, Ook zij maakte het mee, Ik ben Rosemarie, Michiel Adriaanszoon de Ruyter, Key of Gold, Een man van Staal, Het mysterie van de Nachtwacht, Het grote geheim van Anna Maria van Schuurman, De vlindervrouw, De glazen brug, Het schip met geld, Anne Frank is niet van gisteren, Februari, De stomme van Kampen, Van Rijn, Ferdinand Huyck, Elisabeth de Flines, W.A.-man, Vingers van marsepein, De waterkelder, Voor bijna alles bang geweest, Het verlaten hotel, Oud-Amsterdam, I shall maintain, Knopen in het koord, Het pauperparadijs, De donkere kamer van Damokles, De tulp van het kwaad, De handelsreiziger, De boekhandelaar van Amsterdam, De Watergeus, De schilder en het meisje, Multatuli. Een zelfportret, Hortense, Geschiedenis van een genotzoeker, Rembrandt en ik, Het geheim van Carré, Het raadsel Spinoza, Vrij man, De lens van Spinoza, I am Rembrandt's daughter, Verlaten, De schilder van de Bierkaai, De zoon van Rembrandt, Gebleekte ziel, Sjaco, Het palingoproer, Wat kan ons gebeuren Indonesië Land van zal, Tuan High

Trefwoorden

Dit boek aanschaffen:
Kopen bij Bol.com:


Amazon
Kopen bij amazon.com

Waardering en reacties


 

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie

Uw waardering:
* * * * *
(0 stemmen)

Reacties
03-02-2011 09:26
Pieter
interessant, maar saai.
contact | disclaimer & copyrights