kaft

Het pauperparadijs
Een familiegeschiedenis


Auteur:

Genre:
lit. non-fictie

Jaar van publicatie:
2008

Waardering:
0 0 0 0 0 (5 uit 5)

Omschrijving:
Op zoek naar haar voorouders stuit de auteur op de heropvoedingskolonies in het Drentse Veenhuizen.
In drie enorme kazernes werden daar vanaf 1823 tienduizenden arme stedelingen, wezen, bedelaars en landlopers door tucht en landarbeid gedrild tot nuttige burgers.
Wat begon als een bevlogen project om de armoede in Nederland in twaalf jaar uit te roeien, veranderde al snel in een fuik. Meerdere malen vertrekt een voorouder om al snel weer terug te keren. Het stigma van de kolonie maakte een leven in de vrije wereld praktisch onmogelijk.
Toch lukt het haar betovergrootmoeder haar eigen leven buiten de kolonie op te bouwen, - zij het een uiterst armoedig bestaan. Onvermijdelijk krijgen de nakomelingen te maken met de 20e eeuwse opvoedingsexperimenten: de woonscholen in Amsterdam-Noord.

Tijd

Locaties
Amsterdam Antoni van Leeuwenhoek:, De aanslag op Amsterdam, The Lady Tree, Burgwal 89, Herinneringen, De dolle vaandrig, Tussen Ambon en Amsterdam, De klopgeest, De gouden tulp, Handelaar in koffie, De verdrijving uit de hel, Ik, Hendrickje Stoffels, Tulpenkoorts, Voetlichten en vetpotten, Publieke werken, De stomme zonde, In de ochtend van het leven, De rivier, Stoom, Rembrandt, De verdwenen schilderijen, Sterrekinderen, Saartje Tadema, The House of Windjammer, The Moneylender's Daughter, Het blauw van Rembrandt, Montyn, Amor Dei, De klompen van André, Snarley Yow, Ook zij maakte het mee, Ik ben Rosemarie, Michiel Adriaanszoon de Ruyter, Key of Gold, Een man van Staal, Het mysterie van de Nachtwacht, Het grote geheim van Anna Maria van Schuurman, De vlindervrouw, De glazen brug, Het schip met geld, Anne Frank is niet van gisteren, Februari, De stomme van Kampen, Van Rijn, Ferdinand Huyck, Elisabeth de Flines, W.A.-man, Vingers van marsepein, De waterkelder, Jan Compagnie, Voor bijna alles bang geweest, Het verlaten hotel, Oud-Amsterdam, I shall maintain, Knopen in het koord, De donkere kamer van Damokles, De tulp van het kwaad, De handelsreiziger, De boekhandelaar van Amsterdam, De Watergeus, De schilder en het meisje, Multatuli. Een zelfportret, Hortense, Geschiedenis van een genotzoeker, Rembrandt en ik, Het geheim van Carré, Het raadsel Spinoza, Vrij man, De lens van Spinoza, I am Rembrandt's daughter, Verlaten, De schilder van de Bierkaai, De zoon van Rembrandt, Gebleekte ziel, Sjaco, Het palingoproer, Wat kan ons gebeuren Veenhuizen

Trefwoorden

Dit boek aanschaffen:
Kopen bij Bol.com:


Amazon
Kopen bij amazon.com
Te zien


Waardering en reacties


 

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie

Uw waardering:
* * * * *
(2 stemmen)

Reacties
13-07-2010 10:38
Piet Houtman
Dit gaat over ons, het is een stuk van onze Nederlandse identiteit! (Breder op mijn blog, www.piethoutman.net).
contact | disclaimer & copyrights