kaft

Jan van Leiden
Het wonderbaarlijke leven van Jan Beukels


Auteur:

Genre:
roman

Jaar van publicatie:
2004

Oorspronkelijke titel:
Kristus: Das unerhörte Leben des Jan Beukels

Oorspronkelijke taal:
duits

Vertaler:
Peter de Rijk

Waardering:
0 0 0 0 x (4 uit 5)

Omschrijving:
Jan Beukels (1509-1536) groeit op met het brandende verlangen naar zin in zijn leven. Hij zoekt het in godsdienstige opgaven die in zijn omgeving levendig besproken worden, - geïnspireerd door Erasmus, Luther en Calvijn.
Om zijn sociale en taalvaardigheden wordt hij gevraagd als handelspartner en doet succesvol zaken in Londen en Portugal. Onbevredigd keert hij huiswaarts waar hij de profeet Mathys ontmoet, een wederdoper die vrijheid en afschaffing van armoede predikt.
Jan ziet het licht. Hij sluit zich aan en werft volgelingen om in Münster een vrije gemeenschap te stichten. Het volk stroomt toe, vooral arme mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen.
Als de door Mathys voorspelde Jongste Dag uitblijft, kiest deze de martelaarsdood. Jan is zijn opvolger. Hij laat zich tot koning kronen en verbeeldt zich Christus te zijn. Zijn bewind verwordt tot terreur met dagelijkse executies van volgelingen die kleine overtredingen begaan.
Ondertussen is Münster al geruime tijd omsingeld door de landgraaf die de vrijdenkers weg wil hebben.
Na een lange periode van belegering wordt de uitgehongerde stad verraden. Een bloedbad volgt. Jan wordt gevangen genomen en gruwelijk ter dood gebracht.

Tijd

Uitgelicht
Locaties

Trefwoorden

Dit boek aanschaffen:
Kopen bij Bol.com:


Amazon
Kopen bij amazon.com
Te zien


Waardering en reacties


 

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie

Uw waardering:
* * * * *
(0 stemmen)

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze roman.
contact | disclaimer & copyrights