kaft

De verloren droom van Pieter Gillis
Historische roman over Antwerpen tussen Reformatie en humanisme


Auteur:

Genre:
roman

Jaar van publicatie:
2010

Waardering:
0 0 0 0 x (4 uit 5)

Omschrijving:
Pieter Gillis (1486-1533) is voorbestemd om de kaarsenmakerij van zijn vader over te nemen. Door zijn studie komt hij in contact met wetenschappers en drukkers en raakt hij verslingerd aan boeken, gedichten en humanisme.
In november 1509 wordt hij stadsgriffier van Antwerpen. Gedurende zijn 23 jaren in die functie onderhoudt hij innige contacten met vele drukkers en geleerden waaronder Erasmus en Thomas More.
In (fictieve) brieven aan een goede vriend beschrijft hij zijn leven en zijn wereld. Tot 1520 is het een periode van hoop op betere tijden, - door meer kennis en beter onderwijs. Alle optimisme verdampt als de vervolging van de hervormers (ketters) in 1522 culmineert in doodstraffen door verbranding.

Tijd

Uitgelicht
Locaties

Trefwoorden

Dit boek aanschaffen:
Kopen bij Bol.com:


Amazon
Kopen bij amazon.com

Waardering en reacties


 

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie

Uw waardering:
* * * * *
(1 stemmen)

Reacties
31-12-2011 17:56
TomD
Dit historisch perfect gesitueerd en gekaderd verhaal is origineel opgebouwd. De eerste hoofdstukken zijn nogal vlak, maar daarna wordt het een fantastische roman. Erasmus en More zijn Pieters vrienden, maar hij pleit hen niet vrij van kritiek! Het boek ademt de geest van het humanisme. De schrijver confronteert de lezer met de gevolgen van zinloze regeltjes, geboden en verboden. Hij geeft een fantastische kijk op de eerste decennia van de 16de eeuw, voert de groten der aarde ten tonele met Antwerpen als decor. Tussen elk hoofstuk staat een mooie illustratie. Nee, geen po√ętisch taalgebruik en ietwat gekunstelde dialogen, maar een schat aan informatie in een sluitend historisch kader. Auteur Joris Tulkens mag doorgaan met het schrijven van historische romans als deze, ik lees ze graag!
contact | disclaimer & copyrights