kaft

Het raadsel Spinoza


Auteur:

Genre:
roman

Jaar van publicatie:
2012

Oorspronkelijke titel:
The Spinoza Problem

Oorspronkelijke taal:
engels

Vertaler:
Miebeth van Horn

Waardering:
0 0 0 0 x (4 uit 5)

Omschrijving:
April 1656, Amsterdam. Twee Portugese joden melden zich bij de winkel in koloniale waren van Baruch de Spinoza. Ze hopen dat hij hen kan helpen bij het vinden van een uitweg uit de religieuze twijfels die ze hebben. Spinoza aarzelt, maar gaat hen toch lesgeven. Later zal blijken dat dit een valstrik is: alles wat hij hen vertelt over zijn godsopvatting, wordt doorgebriefd aan de opperrabbijn en wordt de munitie voor zijn uitstoting uit de Portugees-joodse gemeenschap van Amsterdam, later dat jaar. Spinoza trekt zich dan volledig terug uit de wereld, eerst in Rijnsburg, later in Voorburg, en schrijft daar zijn belangrijkste werken. In zijn eentje is hij de wegbereider van de Verlichting.
Mei 1910, Estland. Alfred Rosenberg krijgt van de rector van zijn gymnasium als straf voor een antisemitische speech de opdracht zich in het werk van Spinoza te verdiepen. Dat is de bron van een levenslange fascinatie. Later, in München en Berlijn, ontwikkelt Rosenberg zich tot de ideoloog van het nationaal-socialisme.
De Amerikaanse psychiater Irvin Yalom vlecht twee levenslijnen dooreen in deze historische roman, die een goed beeld geeft van het denken van Spinoza.

Bijzonderheden:
gastbijdrage van Hansje Galesloot

Tijd

Uitgelicht
Locaties
Amsterdam Antoni van Leeuwenhoek:, De aanslag op Amsterdam, The Lady Tree, Burgwal 89, Herinneringen, De dolle vaandrig, Tussen Ambon en Amsterdam, De klopgeest, De gouden tulp, Handelaar in koffie, De verdrijving uit de hel, Ik, Hendrickje Stoffels, Tulpenkoorts, Voetlichten en vetpotten, Publieke werken, De stomme zonde, In de ochtend van het leven, De rivier, Stoom, Rembrandt, De verdwenen schilderijen, Sterrekinderen, Saartje Tadema, The House of Windjammer, The Moneylender's Daughter, Het blauw van Rembrandt, Montyn, Amor Dei, De klompen van André, Snarley Yow, Ook zij maakte het mee, Ik ben Rosemarie, Michiel Adriaanszoon de Ruyter, Key of Gold, Een man van Staal, Het mysterie van de Nachtwacht, Het grote geheim van Anna Maria van Schuurman, De vlindervrouw, De glazen brug, Het schip met geld, Anne Frank is niet van gisteren, Februari, De stomme van Kampen, Van Rijn, Ferdinand Huyck, Elisabeth de Flines, W.A.-man, Vingers van marsepein, De waterkelder, Jan Compagnie, Voor bijna alles bang geweest, Het verlaten hotel, Oud-Amsterdam, I shall maintain, Knopen in het koord, Het pauperparadijs, De donkere kamer van Damokles, De tulp van het kwaad, De handelsreiziger, De boekhandelaar van Amsterdam, De Watergeus, De schilder en het meisje, Multatuli. Een zelfportret, Hortense, Geschiedenis van een genotzoeker, Rembrandt en ik, Het geheim van Carré, Vrij man, De lens van Spinoza, I am Rembrandt's daughter, Verlaten, De schilder van de Bierkaai, De zoon van Rembrandt, Gebleekte ziel, Sjaco, Het palingoproer, Wat kan ons gebeuren

Trefwoorden

Dit boek aanschaffen:
Kopen bij Bol.com:


Amazon
Kopen bij amazon.com

Waardering en reacties


 

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie

Uw waardering:
* * * * *
(0 stemmen)

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze roman.
contact | disclaimer & copyrights