05-01-2014
afbeelding
Afbeelding van Het melkmeisje van Johannes Vermeer, 1658-1660, Rijksmuseum Amsterdam.

Betoverd door een schilderij

In het verzopen land van Groningen na een stormvloed in 1717 wonen de boeren op de bovenverdieping van hun boerderijen. Samen met hun dieren, maar afgesloten van elk ander contact.

De mannen werken elke dag aan de reparatie van de dijken; het waterpeil gaat langzaam naar beneden. 

Op een dag vindt een jong stel in hun bootje een baby en een schilderij. Er zit een papiertje bij met de tekst: verkoop het schilderij, zorg voor het kind. Ze nemen het kind op en wachten tot er gereisd kan worden om in de grote stad het schilderij te verkopen.

De vrouw raakt helemaal in de ban van het schilderij. Zoiets moois heeft ze nog nooit gezien. Als reizen weer mogelijk is, gaat ze met pijn in het hart naar Groningen. Daar blijkt de waarde van het schilderij veel hoger dan ze hadden verwacht. Een schat kunnen ze krijgen, - als ze ervoor naar Amsterdam reizen.

Dit is een van de verhalen van schrijfster Susan Vreeland uit haar roman ‘Meisje in hyacinth blauw’ . Het is feitelijk een verzameling verhalen waarin een fictief schilderij van Vermeer wordt gevolgd tot zijn oorsprong: de schilder aan het werk.

Een reis door de tijd met als constante een kunstwerk dat in alle tijden mensen aanspreekt en ontroert.
kaft
Titel:

Auteur:
Susan Vreeland

Genre:
roman

Tijden:
1665-1995

Locaties:
Groningen


Bijzonderheden: Verfilmd als 'Brush with fate' door Brent Shields (2003)

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights