13-03-2015
afbeelding
Hortense de Beauharnais met haar zoon Napoleon Charles door Gerard François Gérard, 1806.

IJdelheid

Hortense (1783-1837) was koningin van Holland van 1806 tot 1810. Ze was er niet gelukkig.

De koning, jongere broer van Napoleon, vond het geweldig. Eindelijk ver weg van zijn dictatoriale broer.

Hij stortte zich vol energie op het landsbestuur. Hij verbeterde het onderwijs, liet ziekenhuizen bouwen, opende goede apotheken, stichtte een Nationale Bibliotheek, een Natonaal Archief en kocht kunstwerken aan voor het Koninklijk Museum. En hij deed zijn best om Nederlands te leren.

ZIjn vrouw verborg hij achter slot en grendel, uit jaloezie en achterdocht. Haar liefde lag in muziek en kunsten. Dat was in het calvinistische Holland minder ontwikkeld dan in Parijs.

Samen hadden ze drie zoons: Napoleon Charles, Napoleon Louis en Louis Napoleon. En ook deze gaven hun ouders stof voor onenigheid.

Schrijfster Thera Coppens geeft in haar biografie over Hortense uitvoerig informatie over de roerige maatschappelijke ontwikkelingen tijdens de Franse revolutie, de opkomst van Napoleon en zijn neergang. Met smakelijke passages over de verhouding tussen de Hollanders en de Fransen.  
kaft
Titel:

Auteur:
Thera Coppens

Genre:
biografie

Tijden:
1783-1838

Locaties:
Parijs, Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights