27-03-2015
afbeelding
Foto van de auteur Hugo Claus

Een droevige geschiedenis

Over de Duitse inval in België in mei 1940 schrijft Hugo Claus in ‘Het verdriet van België':

"De eerste dag al, toen de tanks van Guderian binnenrolden, toen de Belgische luchtmacht in luttele uren van 171 vliegtuigen tot 91 werd herleid, toen Louis bij de radio zat, overweldigd door een onzinnige, popelenden, juichende koude, die eerste dag al sprongen de Fransen (die daarop gewacht hadden sinds de tijd van Napoleon ons land binnen. (..)

De Fransen, met hun helmen schots en scheef, stinkend naar knoflook en Pernod, vergrepen zich aan Vlaamse weduwen en wezen, drongen zonder aan te kloppen onze huizen binnen, eisten drank en vrouwen, ja, precies zoals in de middeleeuwen. (..)

‘Staf, ik spreek mijn mond voorbij en moesten mijn chefs dit weten, ik vlieg met mijn klikken en klakken in den bak, maar ge hebt geen minuut te verliezen,’ zei Theo van Paemel, jeneverglaasje in de hand. ‘Ge moet direct de stad uit, Staf!’ (..)

Maak dat ge wegkomt. Of wij zijn verplicht u te komen halen. Want die nieuwe dienst, de Staatsveiligheidsdienst, draait zot. Gisteren hebben zij een boer aangehouden omdat hij papieren verbrandde op zijn akker, hij ligt zonder een tand in zijn mond in zijn cel. (..) Als wij u niet aanhouden, kan het gebeuren dat het volkje uit de Toontjesstraat u komt lastigvallen. Zij hebben gisteren een pastoor zijn soutane uitgetrokken om te zien of dat hij er geen Duits uniform onder droeg.

Gij staat op de lijst, Staf. Lijk al diegenen die ingetekend hebben op de vierdelige Geschiedenis van Vlaanderen. ‘"
kaft
Titel:

Auteur:
Hugo Claus

Genre:
roman

Tijden:
1939-1947

Locaties:
Vlaanderen


Bijzonderheden: 1984 Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza 1987 Prijs van de Vlaamse Lezer 1989 Humo's Gouden Bladwijzer 2000 Premio Nonino

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights