13-01-2015
afbeelding
Een hugenotenkruis

Hollandse tolerantie

Meer dan tien jaar na de beeldenstorm van 1566 had Haarlem zijn eigen beeldenstorm. Op 29 mei 1578 bestormden de protestanten de katholieke St. Bavo kerk. Onder de aanstichters was de Kenau Simonsdochter; de vrouw die tijdens de Spaanse bezetting een heldenstatus had verkregen.

Tot die datum telde Haarlem maar liefst negentien rooms-katholieke kloosters en een begijnhof. Na de bestorming van de katholieke kerk werd het katholieke geloof verboden, het interieur van de kerken vernield en alle kerkelijke goederen verbeurd verklaard. De kloosterlingen en begijnen zochten hun toevlucht in het ondergrondse en in schuilkerken.

Ook in eigen kring waren de protestanten niet bepaald zachtzinnig. Kerkleden werden nauwlettend in de gaten gehouden. Dansen en zingen bijvoorbeeld was niet toegestaan; dergelijke ijdele bezigheden vonden geen genade in de ogen van de strenge dominees en ouderlingen. Overtreding van de regels konden maar weinigen zich veroorloven. De bakker kreeg geen klanten meer; de armlastigen geen ondersteuning.

Franse vluchtelingen waren welkom, - want vervolgd door de vervloekte papen. Ze kwamen in grote aantallen (zo’n 20.000) en kregen hun eigen kerk: Het begijnhof dat van de katholieken was afgenomen.

Schrijver Jan Sizoo geeft een mooie tekening van de dagelijkse protestantse praktijken in zijn roman ‘Twee gouden hangers’.
kaft
Titel:

Auteur:
Jan Sizoo

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1572-1609

Locaties:
Haarlem


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights