20-09-2015
afbeelding
Boek van Adriaan Koerbagh uit 1668 dat hij met zijn leven moest bekopen.

In de huid van een cynische opportunist

Maarten Molenaar, arts en jurist in de 17de-eeuwse Republiek, waait met alle winden mee. Hij heeft een goed verstand, krijgt de kans opleidingen te volgen, belandt op het kantoor van raadspensionaris Johan de Witt, maar bespioneert deze en gooit uiteindelijk al zijn glazen in. Het is de tijd van de zee-oorlogen met Engeland. De macht van de Republiek brokkelt af, de dreiging van het rampjaar 1672 hangt al in de lucht.

Molenaar heeft een hang naar de zelfkant en naar de dood. Het liefst ontleedt hij lijken. Hij doet alles wat god verboden heeft. Maar hij is ook bevriend met Spinoza, Koerbagh en andere vrijdenkers, die de samenleving willen bevrijden uit de greep van de religie. Dat spreekt Molenaar aan, maar zelf kiest hij nooit echt. Indirect veroorzaakt hij zelfs de gevangenneming en dood van Koerbagh.

Het is voor weinig gewone stervelingen weggelegd om een consequente revolutionair te zijn. Dat lijkt de boodschap die Noordervliet deze roman heeft meegegeven met de keuze voor deze onsympathieke hoofdpersoon. In onzekere tijden waarin het oude op de helling staat en het nieuwe nog niet is uitgekristalliseerd, komen cynici en opportunisten bovendrijven. Psychologisch is de roman niet overtuigend. Wel is een indrukwekkende hoeveelheid feiten en zintuiglijke indrukken verwerkt. Het bloed, de stank, de corruptie in de Republiek: we worden er allemaal in ondergedompeld. Niet altijd een plezierige ervaring, maar wel knap gedaan.

Zelf treedt Noordervliet ook nog in de roman op: anno nu ontmoet ze de hoofdpersoon en discussieert met hem over haar weergave. Klopt er iets van, kan ze die tijd wel terughalen, kan ze hem eigenlijk wel begrijpen? Het is een nieuwe trend in historische romans (zie ook de bestseller ‘HhhH’ over de aanslag op Heydrich): nog in het boek zelf wordt de illusie van een hervonden verleden onderuitgehaald. We zullen nooit echt weten hoe het zat. Des te beter voor het genre van de historische roman, want we hebben de verbeelding broodnodig.
kaft
Titel:

Auteur:
Nelleke Noordervliet

Genre:
roman

Tijden:
1648-1690

Locaties:
Amsterdam, Nieuw-Amsterdam


Bijzonderheden: gastbijdrage van Hansje Galesloot

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights