29-09-2015
afbeelding
Amsterdamse agent bekijkt Duits militair voertuig bij intocht op 15 mei 1940.

Amsterdamse politie in WO-II

Het verhaal van zijn opa als politieman in de oorlog liet zich pas schrijven toen hij koos voor een historische roman. Gerrit Hoogstraaten (1953) was tien jaar toen zijn opa overleed. Hij heeft dus nooit met hem gesproken over zijn gedrag in de oorlog. Van zijn vader hoorde hij ‘alleen de mooie verhalen’.

Historisch onderzoek, met name in het dossier van de naoorlogse Zuiveringscommissie, bracht meer informatie aan het licht. Maar hierdoor werd het schrijfwerk ook meteen een lastige klus, want welke toon geef je mee aan je verhaal over een politieman die meebewoog met de nieuwe machthebbers?

Een historische roman geeft de mogelijkheid een psychologisch portret te maken van een individu met allerlei tegenstrijdige belangen en impulsen: het eigen hachie willen redden, nu eindelijk eens promotie willen maken, compassie met joodse collega’s die ontslagen worden, zorgen om de eigen zonen die dreigen naar Duitsland te worden uitgezonden. ‘Zoveel historie is beschreven vanuit de buitenkant, vanuit de grote lijnen. Ik wilde een levende persoon, die helemaal nog niet weet hoe het allemaal gaat aflopen en zijn afwegingen maakt,’ aldus Hoogstraaten.

Van politiemannen werd verwacht dat ze hand- en spandiensten verleenden bij het opbrengen van joden en dat ze meehielpen met het opsporen van verzetsstrijders. Wie niet mee wilde werken, werd bedreigd met ontslag en vervolgens uitzending naar Duitsland. Als een politieman onderdook, werd zijn familie in gijzeling genomen en naar kampen gestuurd. In die omstandigheden kwamen anti-Duitse politiemannen niet verder dan een strategie van lijntrekken en hier en daar een oogje dichtknijpen. Pas toen Duitsland aan de verliezende hand was, kozen steeds meer agenten voor medewerking aan het verzet, deels uit overtuiging, maar deels ook om naoorlogse zuivering te ontlopen.

‘Het heeft lang geduurd voor de politie het eigen handelen tijdens de bezetting onder ogen heeft durven zien,’ stelde oud-hoofdcommissaris Bernard Welten toen hij het eerste exemplaar van Hoogstraatens boek in ontvangst nam.

Op Oost Online (klik hier) staat een verslag van de boekpresentatie en Weltens speech.
kaft
Titel:

Auteur:
Gerrit Hoogstraaten

Genre:
roman

Tijden:
1940-1947

Locaties:
Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Jacques Smeets (02-10-2015 22:38):
Een zeer bijzonder boek, dat ik als oud-politieman met grote belangstelling heb gelezen.

http://www.deblauwediender.nl/v4/wat-kan-ons-gebeuren/


contact | disclaimer & copyrights