12-12-2014
afbeelding
Het standbeeld van Willem van Oranje in Den Haag

Oranje boven

Willem van Oranje (1533-1584) was aan het keizerlijk hof van Karel V en Philips II een gewaarde hoveling en raadgever. Hij kreeg belangrijke opdrachten en genoot van het uitbundige hofleven.   

Vanaf 1564 was hij leider van het verzet. In eerste instantie met smeekschriften en diplomatie. Later ook met militaire middelen. Om steun van de bevolking te krijgen riep hij in 1572 de steden op tot opstand tegen Spanje, - in die tijd  het machtigste land op aarde. 

In 1584 werd hij vermoord. Zijn oudste zoon had hij niet meer gezien sinds die als als tiener naar Spanje was ontvoerd. Zijn vermogen was hij kwijt aan de voortdurende oorlog. Drie van zijn vier broers zijn gesneuveld in een veldslag. Maar de Opstand was niet meer te stoppen.

De geschiedenis van die strijd wordt prachtig verteld door de Engelse schrijver G.A. Henty met een hoofdpersoon van half Nederlandse half Engelse afkomst. Over de prins niets dan de hoogste lof.

De Nederlandse vertaling is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.  
kaft
Titel:

Auteur:
G.A. Henty

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1572-1584

Locaties:
Brussel, Antwerpen, Haarlem, Alkmaar, Leiden, Den Briel


Bijzonderheden: Wordt vervolgd met De pages van Francis Vere. Volledige Engelse tekst beschikbaar op internet.

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights