04-01-2015
afbeelding
Wapenschild van Suriname, gekozen bij de onafhankelijkheid (1975)

Miljonair Elisabeth

Elisabeth Samson (1715-1771) was een slimme zakenvrouw die haar vermogen in minder dan tien jaar wist te vermeerderen tot ruim 1 miljoen. Een bijzondere prestatie in een tijd dat vrouwen geacht werden voor man en kinderen te zorgen en de buitenwereld aan het sterke geslacht te laten. En dan was ze ook nog zwart in een wereld waarin de blanken dachten dat zij de heersers waren.

In 1764 deed ze een aangifte van een voorgenomen huwelijk met een blanke. De autoriteiten in Suriname weigerden. Zij ging in beroep in Nederland. Na drie jaar delibereren kwam het antwoord: er was niets in de wet te vinden dat een echtverbintenis tussen twee christenmensen in de weg kon staan en dus mocht de toestemming niet geweigerd worden. De heren voegden er aan toe dat er de goede kant aan zat dat het vermogen van Elisabeth “met er tijd onder de Blanken zou kunnen komen, dat niet kwaad is: want al te machtige Vrije Lieden hier te hebben onder de Neegers, daar uit is al veel kwaat te vreesen, omdat het aan onze slaven al eene Idee geeft, dat Sij Hoog Stijgeren kunnen, als wij.”

Helaas was de boogde huwelijkskandidaat toen al overleden. Elisabeth zocht en vond een ander en daarmee is ze getrouwd.

Cynthia McLeod heeft op basis van jarenlange studie een prachtige roman geschreven over deze fascinerende vrouw.

Illustratie:  wapenschild van Suriname, gekozen bij de onafhankelijkheid in 1975.
kaft
Titel:

Auteur:
Cynthia McLeod

Genre:
roman

Tijden:
1733-1771

Locaties:
Suriname


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights