01-07-2015
afbeelding
Portret van Erasmus door Hans Holbein de Jonge, ca 1523

Erasmus (1469?-1536)

In de roman 'De schaduw van Erasmus' is Joannis Hovius de verteller. Hij is knecht geworden van Erasmus uit bewondering voor zijn werk en denkbeelden. Hij leert zijn baas kennen als een ijdel, ambitieus en – inderdaad - buitengewoon begaafd mens.

Hovius doet verslag van de ideeën, denkbeelden en publicaties van Erasmus, maar ook van zijn dagelijks leven waarin de meester geplaagd wordt door allerlei merkwaardige kwaaltjes waarvoor een stoet aan dokters langs komt.

Erasmus' vertaling van het oude testament verschilt op meer dan 1000 punten van de door Rome goedgekeurde versie. Dat wordt niet zo maar geaccepteerd. Er volgen twisten en aantijgingen. Erasmus verdedigt zich energiek, onder andere door de paus te vragen zijn werk van een voorwoord te voorzien.

Hij gaat naar Leuven om een nieuw college te stichten waar drie talen (Latijn, Grieks en Hebreeuws) onderwezen moeten worden om generaties op te leiden die teksten in hun oorspronkelijke staat kunnen bestuderen. Ook dit idee van Erasmus veroorzaakt heftige emoties en gekissebis.

Portret door Hans Holbein de Jonge, ca 1523
kaft
Titel:

Auteur:
Joris Tulkens

Genre:
roman

Tijden:
1518-1521

Locaties:
Leuven


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights