15-01-2015
afbeelding
De arrestatie van de naaktlopers op de Dam, 1535.

Oproer in Amsterdam

Op 10 mei 1535 veroverden veertig Wederdopers het Stadhuis van Amsterdam. In afwachting van De Laatste Dag (voor Jezus komst op Aarde) wilden ze alvast een heilstaat op aarde vestigen. Dat betekende bijvoorbeeld afschaffing van alle privébezit, verplichte veelwijverij en naaktlopen.

In Münster waren de Wederdopers al een jaar aan de macht. Nu was de beurt aan Amsterdam. Tot verbazing van de bezetters van het stadhuis bleef steun van de burgerij uit. Die hadden ook de verhalen over Münster gehoord en waren niet enthousiast.

Eén dag hielden de Wederdopers het gebouw. De autoriteiten sloegen hard terug, met het zwaarste geschut dat beschikbaar was. Negentien burgers en achttien Wederdopers kwamen om. Tientallen verdachten werden gearresteerd. De kopstukken werden snel en gruwelijk gestraft. "De borst werd hun levende opengesneden; 't hart daaruit gehaald, en hun in 't aangezicht gesmeten, waarna zij onthoofd en gevierendeeld werden, wordende de hoofden op staeken op de poorten gesteld, en de delen daarbuiten gehangen".

Flip Droste schreef een fascinerend boek over deze uitzonderlijke gebeurtenissen.
kaft
Titel:

Auteur:
Flip. G Droste

Genre:
roman

Tijden:
1534-1535

Locaties:
Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights