10-06-2015
afbeelding
De lijken van de gebroeders de Witt, opgehangen aan de Vijverberg te Den Haag. Vermoedelijke van de schilder J. IJver, ca 1672-1702. In bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De moord op de gebroeders de Witt

Op 20 augustus 1672 ging Johan de Witt naar de Gevangenpoort in Den Haag om zijn broer af te halen.  Buiten de gevangenis had zich een woedende massa verzameld, die het leven van de gebroeders De Witt eiste. Toen de cavalerie op bevel van hogerhand zich terugtrok, drong het volk de Gevangenpoort binnen, sleurde de broers naar buiten, waar ze beestachtig werden afgemaakt. Vervolgens werden de lijken ontkleed, ondersteboven opgehangen, ontmand en ten dele opgegeten. Hun harten werden uit hun lichaam gesneden en tentoon gesteld.

Cornelis was veroordeeld tot verbanning, hoewel hij was vrijgesproken van de aanklacht van een moordaanslag op de Prins van Oranje.  

Johan de Witt (1625 – 1672) was een Nederlands staatsman. Hij was als Raadspensionaris van Holland de belangrijkste politicus van zijn tijd. De ongekende welvaart van de Republiek zorgde voor conflicten met Frankrijk en Engeland. Een coalitie van Fransen, Duitsers en Engelsen vielen in 1672 het land binnen en de Fransen veroverden snel gebied. Woedende Nederlanders keerden zich tegen Johan de Witt en zijn broer Cornelis.

De Franse schrijver Alexandre Dumas - bekend van De drie musketiers en de Graaf van Monte Christo - heeft deze gebeurtenissen gebruikt voor zijn roman De zwarte tulp. Overigens een charmante vertelling over een tulpenkweker en zijn liefde voor de dochter van zijn gevangenisbewaarder.

De Prins van Oranje in dit verhaal is zowel de kwade genius achter de moord op de gebroeders als de wijze bestuurder die zorgt dat recht wordt gedaan aan de tulpenliefhebber.

De Nederlanders worden neergezet als een volk met een grote liefde voor tulpen, feesten en dansen.

Het boek is in 2003 in een nieuwe Engelse vertaling verschenen met een voorwoord en noten van de vertaler Robin Buss.
kaft
Titel:

Auteur:
Alexandre Dumas

Genre:
roman

Tijden:
1672-1673

Locaties:
Haarlem, Gorkum, Den Haag, Dordrecht


Bijzonderheden: Meerdere malen verfilmd.

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights