01-02-2015
afbeelding
Portret van de schilder door Jan van der Velde II, 1628

De vuilschilderijen van een godsloochenaar

'Theologie,' zei Torrentius, 'bedrijven wij allemaal, mijn heer, er is geen land als deze republiek waar de mensen zo ijverig over de godsdienst parlevinken als bij ons.' De aangesprokene werd bleek om kaken. 'En met welk recht, schilder, bemoeit u zich met de Schrift? Kent u Hebreeuws of Grieks?' Torrentius zette zijn gezicht weer in de vriendelijkste plooi. 'Voorzeker niet. Maar dat brengt mij op een heel ander vraag. Hoe kon de alwijze, almachtige God op de gedachte komen om het heil van het mensdom te openbaren in de talen van onooglijke kleine volkjes als daar in de Oriënt? Waarom, heb ik mezelf vaak afgevraagd, niet in de taal van de Chinezen, naar men mij verzekert een groot en machtig volk in Azië, die de boodschap ongetwijfeld met vlijtige zendelingen over heel de aardbol zouden hebben uitgedragen.' (...)

'U voelt eerbied voor een boek dat wemelt van vuile en ongeloofwaardige historiën? Van slangen die vrouwen verleiden? (..) Van broedermoord? Van dochters die hun vader in de schoot kruipen? Van wonderdoeners die over het water lopen of opstaan uit de doden?


Citaten die de schrijver Theun de Vries zijn hoofdpersoon - de door zijn stillevens in zijn tijd beroemde schilder Torrentius (1589-1644) - in de mond legt.

De roman schetst met prachtige dialogen een zelfverzelerde man die geen blad voor de mond neemt. Calvinistisch Nederland laat hem niet in vrede. Hij wordt opgepakt, verhoord en gemarteld. Bij huiszoeking vinden de gerechtsdienaars pornografische werken die hij in het diepste geheim voor vertrouwde opdrachtgevers in de hoogste kringen maakte. De verontwaardiging kent geen grenzen. De aanklager eist de hoogste straf: dood op de brandstapel. Een bewonderaar werpt zich op als zijn advocaat en weet de straf om te zetten in twintig jaar gevangenis.

Hooggeplaatsten bewonderaars weten hem met diplomatieke druk na enige jaren vrij te krijgen. Hij vertrekt naar het Engelse hof waar hij nog jarenlang werkt. Nooit meer als voorheen. Hij herstelt nooit helemaal van zijn martelingen.

 




kaft
Titel:

Auteur:
Theun de Vries

Genre:
roman

Tijden:
1609-1644

Locaties:
Haarlem


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatie



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights