08-02-2015
afbeelding
Kaart van Nieuw-Amsterdam zoals het was in 1661. Vermoedelijk gemaakt door kaartenmaker Jacques Cortelyou, 1664.

Een verwarrende wereld

Als er onverwacht onweer losbarst met een geweldige wolkbreuk die alle straten in een modderpoel verandert, pakt tante Anneke met haar ene hand haar rokken omhoog, zodat de onderkant niet met modder besmeurd zou worden. Diezelfde middag komt een bode van het gerechtshof haar ontbieden om zich te verantwoorden voor dit onzedelijk gedrag.

Het is een onthutsende ervaring voor de vier hedendaagse kinderen die verzeild raken in de Hollandse kolonie Nieuw-Amsterdam in 1664.

Ze staan dagelijks verbaasd over het ongelofelijke belang van godsdienst en goede zeden. Hoewel ze een warm thuis krijgen bij tante Anneke, valt het hen niet mee om zich aan te passen aan de vele strenge regels; er zijn lijfstraffen, een avondklok, en verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen waar de kinderen geregeld door in verwarring raken.

Wekelijks is er een zitting van de schepenbank (rechtbank) om alle twisten tussen de burgers te slechten. De klacht tegen tante Anneke komt van Grietje Reynders, die alles lijkt aan te grijpen om de schepenen werk te bezorgen. Deze klacht gaat ook de schepenen te ver; tante Anneke wordt vrijgesproken en haar aanklaagster moet de proceskosten betalen.
kaft
Titel:

Auteur:
Sandy Jansen

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1664

Locaties:
Nieuw-Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights