16-12-2012
afbeelding
Bladzijde uit de Engelse strip die naar het boek 'The Cloister and the Hearth' is gemaakt.

Een duivelse uitvinding

"De Hollanders zijn altijd een oorspronkelijke en leidende natie geweest. Ze zeggen uitvindingen te hebben gedaan als de boekdrukkunst, olieverfschilderijen, vrijheid, bankieren, tuinieren en dergelijke. Maar de belangrijkste uitvinding deden ze al jaren voor mijn verhaal plaats vindt: properheid."

Dit citaat komt uit het beroemdste boek van de Engelse schrijver Charles Reade: 'The Cloister and the Hearth' (De Pastoor van Tergouw). Het speelt in Nederland. 

Hoofdpersoon Gerald raakt rond 1480 verzeild in Rome. Daar ziet hij twee mannen in gesprek. De ene is voornemens een moord te plegen. Vooraf wil hij aflaten kopen om zijn entree in de hemel niet in gevaar te brengen. Het blijkt een simpele transactie in Rome. Er bestaan boekjes met prijzen per zonde.

Natuurlijk weet de Hollandse Gerald van aflaten. Maar dit is wel erg grof. Hij zoekt het zuivere geloof. Dat valt niet mee met een paus die zijn uiterste best doet om ook Maria onbevlekt ontvangen te verklaren. (nooit gelukt).

Hij is opgeleid voor een kerkelijke functie. Dat is ook wat hij wil doen met zijn leven: geloof en troost brengen aan gewone mensen. Maar hoe dat te combineren met zijn liefde voor Margaret?

Het brengt de schrijver tot de verzuchting dat het celibaat een duivelse uitvinding is.

 
kaft
Titel:

Auteur:
Charles Reade

Genre:
roman

Tijden:
1460-1483

Locaties:
Gouda, Rotterdam


Bijzonderheden: Ook gepubliceerd in stripvorm (vijftiger jaren vorige eeuw). Verfilmd door Cecil M. Hepworth (1913). Volledige Engelse tekst beschikbaar op internet bij het Gutenberg project. In de Nederlandse vertaling moeilijk te krijgen. Engelstalige edities zijn volop te koop.

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights