07-04-2013
afbeelding
Omslag van de nieuwste uitgave van het Journaal van Bontekoe in de hertaling van Thomas Rosenboom.

Het journaal van Bontekoe

Op 19 november 1619 gaat de botteliersmaat van het schip de Nieuw Hoorn als iedere dag een vaatje brandewijn tappen voor het dagelijks drupje drank van de zeelieden. Als hij zijn vaatje vol heeft, wil hij zijn kaars oppakken om terug te gaan. Omdat die nogal stevig vast zit, moet hij de nodige kracht zetten waarbij er een vonkje in de drank komt, – die in brand vliegt.

Alle pogingen om de brand te bedwingen zijn tevergeefs als het vuur de vaatjes kruit bereikt. Het schip met de complete bemanning vliegt de lucht in, en springt uiteen in honderdduizend stukken.

Van de ruim 200 man hebben zo'n zeventig het overleefd. Ze zwerven met praktisch niets te eten of drinken over zee in kleine sloepen, op zoek naar land. Bijna vergrijpen ze zich aan de scheepsjongens, maar hun schipper weet hen te weerhouden van deze barbarij. En tenslotte vinden ze de bewoonde wereld terug.

De schipper zwerft nog enkele jaren voordat hij weer thuis komt. Het is Willem Ysbrandtsz. Bontekoe. Jaren later schrijft hij een verslag over zijn belevenissen: Het journaal van Bontekoe. Het gaat als warme broodjes over de toonbank.

Ruim drie eeuwen later gebruikt Johan Fabricius het verhaal voor een spannende jeugdroman met de scheepsjongens in de hoofdrol. Ook een hit, met vele herdrukken in meerdere talen verspreid over de wereld.

Recent is de oorspronkelijke tekst van Bontekoe weer onder handbereik in een hedendaagse hertaling van Thomas Rosenboom. Met een toelichting en een verklarende woordenlijst. Het blijft een geweldig verhaal.
kaft
Titel:

Auteur:
Johan Fabricius

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1618-1620

Locaties:
Sumatra


Bijzonderheden: Geïllustreerd door Dick de Wilde. Mede geïnspireerd op het Journaal van schipper Bontekoe dat in 1646 zijn eerste druk beleefde. In 2007 opnieuw uitgegeven in een hertaling Van Thomas Rosenboom, met een toelichting en een verklarende woordenlijst. Verfilmd door Steven de Jong (2007)

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights