18-08-2013
afbeelding
Een tekening van het eilandje Decima.

Domineeszoon Jacob in dienst van de VOC

Decima was een klein kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki in Japan. Het was van 1641 tot 1859 een Nederlandse handelspost van de VOC; het enige contact tussen de westerse wereld en Japan.

Op Decima woonden doorgaans tien tot vijftien Nederlanders onder streng toezicht van de Japanse autoriteiten. De bezetting bestond uit een opperhoofd, de factorij-arts, de pakhuismeester, en een aantal lagere medewerkers.

Het was de Nederlanders niet toegestaan vrouwen mee te nemen naar Japan. Ze mochten ook geen Japanse vrouwen trouwen. Kinderen uit relaties met prostituees mochten Japan niet verlaten. Net zo min als andere Japanners.

Christendom was streng verboden in Japan. Zomaar Japan intrekken ook. Voor Japanners was bezoek aan Decima verboden.

In dit kleine wereldje komt domineeszoon Jacob de Zoet met de opdracht de boeken te controleren; de hoge heren in Amsterdam vermoeden corruptie. Zijn ijver wordt hem niet in dank afgenomen, want er blijkt nogal het een en ander mis.

Hij doet pogingen vriendschap te sluiten met een Japanse tolk. En wordt verliefd op een Japanse, – een vroedvrouw die lessen volgt bij de Nederlandse arts. Beiden verdwijnen spoorloos. Na weken van onzekerheid, krijgt hij informatie toe gespeeld die duidelijk maakt wat er gebeurd is.

Jacob heeft zijn missie gevonden en zal de vrouw van zijn dromen redden.

Auteur David Mitchell heeft dit bizarre stukje geschiedenis gebruikt voor een spannend verhaal met prachtige hoofdpersonen en boeiende informatie over de Japanse wereld rond 1800. Hij heeft jaren in Japan gewoond.
kaft
Titel:

Auteur:
David Mitchell

Genre:
roman

Tijden:
1799-1817

Locaties:
Nagasaki


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights