22-12-2013
afbeelding
De burcht van Jonker van Arkel voor de verwoesting door de graaf van Holland in 1412.

Vader en zoon

Van 1350 tot 1490 in Holland: Hoekse en Kabeljauwse twisten. Een onbegrijpelijke oorlog tussen partijen waarvan niemand meer weet wat hen verbond.  In hun tijd was het kennelijk helder als glas, want er werd hartstochtelijk gevochten. 

Jonker Jan van Arkel doet er met volle overgave aan mee, tegen zijn leenheer de graaf van Holland. Het gevolg voor zijn thuisbasis Gorcum is een bijna absolute stilstand van de handel, en dus armoede en honger voor de bevolking.  Daarom gaan de kooplieden en rijke burgers zich ermee bemoeien.

Listig proberen ze zoon Willem voor zich te winnen om de vader buiten spel te zetten. Niet zo gek in een tijd waar vaders hun moeder arresteren en levenslang gevangen zetten, - zoals Jan van Arkel had gedaan.

Ook de graaf ziet in zoon Willem een kans om zijn tegenspeler buiten spel te zetten. De jongeman laat zich verleiden... en krijgt spijt. De oorlog woedt nog jaren voort.  

Schrijfster Ines van Bokhoven heeft de geschiedenis van deze strijd tussen vader en zoon Van Arkel prachtig beschreven in een spannende jeugdroman.

Het boek geeft een mooi beeld van het leven in die tijd. Adel die voor niets anders deugt dan hofleven of strijd leveren. De voortdurende schermutselingen her en der waar vooral boerendorpjes onder te lijden hebben. Het levendige stadsleven in Gorkum. 
kaft
Titel:

Auteur:
Ines van Bokhoven

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1404-1407

Locaties:
Gorcum


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights