16-02-2014
afbeelding
"Gansch het raderwerk staat stil, Als uw machtige arm het wil..." Prent van Albert Hahn uit 1903.

Staking

Op 26 januari 1903 breekt een staking uit in de Amsterdamse haven. De werknemers van de Staatsspoorwegen sluiten zich aan en over het hele land leggen spoorwegarbeiders het werk neer. De directies van de spoorwegmaatschappijen vragen de regering om hulp. Maar zonder rijdende treinen is het vervoer van regeringstroepen naar Amsterdam onmogelijk.

In de avond van 31 januari breekt er paniek uit in de gelederen van de spoorwegdirecties. Om de opstand te bezweren, worden vrijwel alle eisen van de stakers ingewilligd. De staking wordt opgeheven. De twee gestaakte dagen worden zelfs uitbetaald! De spoorwegarbeiders hebben een verpletterende overwinning behaald.

Op 25 februari 1903 lanceert minister-president Kuyper in de Tweede Kamer wetsvoorstellen waarin staken voor ambtenaren en spoorwegpersoneel strafbaar wordt gesteld.

Pogingen om deze wetten tegen te houden met een nieuwe algemene staking in april lopen op een fiasco uit. De overheid is degelijk voorbereid. Overal zijn maatregelen genomen om werkzaamheden van stakers over te nemen en de orde te handhaven. Duizenden stakers worden ontslagen.

De Nederlandse schrijver Willem van den Toorn heeft een prachtige roman geschreven over deze roerige tijd. Door de ogen van zijn hoofdpersoon Maarten Corbelijn hoor en zie je de strijd om de macht van de vakbonden tegen de bazen, maar ook de strijd binnen de socialistische gelederen.

Ondertussen maakt Maarten promotie, leert de liefde kennen en besluit terug te gaan naar school. Want de beweging is mooi, maar het lot in eigen hand nemen beter.
kaft
Titel:

Auteur:
Willem van Toorn

Genre:
roman

Tijden:
1885-1903

Locaties:
Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights