19-01-2014
afbeelding
Kaart van Texel uit de zeventiende eeuw.

Verbannen naar Texel

In 1810 is Napoleon de baas in half Europa. Ook in Nederland. Een Hollandse edelman schrijft een pamflet tegen de Franse overheersing: ‘Oproep aan de ontluisterde Natie der Bataven’.

De reactie volgt snel. De schrijver wordt gevangen gezet en veroordeeld tot drie jaar verbanning op Texel.

Zijn gevangenis blijkt een eenzaam dorp. Alle inwoners zijn er geboren en getogen. Een bezoeker is een sensationele gebeurtenis.

De edelman is een verlicht mens. Hij ziet voor zichzelf een taak in het vooruit helpen van deze armoedzaaiers. Hij start met een school voor de kinderen. Hij schrijft over de geschiedenis, taal en gebruiken van het dorp. Hij ontwikkelt een voorstel voor bedijking en ontginning van land. Hij is zelfs bereid eigen geld te steken in zijn project.

Alles lijkt te lukken. Hij krijgt een zekere aanhang en waardering onder de bewoners. Hij droomt over permanente vestiging ter verwezenlijking van al zijn plannen. Vooral ook nadat hij een relatie is aangegaan met een jonge weduwe. In het diepste geheim, - om de dorpelingen niet voor het hoofd te stoten. Maar natuurlijk komt het dorp erachter.

Schrijver Nico Dros heeft een mooi boek geschreven over een naïeve edelman die zijn verbanning gebruikt om zijn idealen in de praktijk te verwezenlijken. Prachtige beschrijvingen van het ruige land & dito bevolking, verteld door een edelman vol vertrouwen in de vooruitgang.
kaft
Titel:

Auteur:
Nico Dros

Genre:
roman

Tijden:
1810-1813

Locaties:
Texel


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights