06-04-2014
afbeelding
Portret van Jan Pieterszoon Coen

De VOC-mentaliteit

Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is de zoon van een simpele winkelier. Hij droomt van grootse ontdekkingen, roem, macht en rijkdom.

Na een opleiding tot het bescheiden beroep van boekhouder, treedt hij in 1607 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dan kan hij wereldreizen maken en misschien ontdekkingen doen terwijl hij ondertussen geld verdient en maatschappelijk vooruit komt.

De nog jonge Compagnie, - opgericht in 1602- , heeft last van de Portugezen en de Engelsen. Die handelen al jaren in het verre Oosten en zijn niet van zins hun contacten op te geven voor die arrogante Hollanders. De VOC wil monopolies vestigen om de winsten zeker te stellen.

Jan Pieterszoon Coen is de perfecte kandidaat voor deze missie. Hij voert in feite permanent oorlog in de jaren die hij in Indonesië doorbrengt. Vooral tegen de inlandse bevolking, maar ook tegen Portugezen, Engelsen en Chinezen. Een snoeiharde strijd waar een mensenleven meer of minder niet telt.

Ook voor zijn eigen mensen is hij niet zachtzinnig. Doodvonnissen en lijfstraffen zijn aan de orde van de dag.

Ondertussen maakt hij zich druk over de slappe bestuurders in Holland die te knieperig zijn om geld te besteden aan zijn grootse plannen. Ook zijn eigen salaris vindt hij bepaald karig. Hij laat niet na de heren van de VOC te bestoken met zijn klachten en wensen. Mondjesmaat komen ze hem tegemoet.

Altijd te weinig en altijd erg laat. Het antwoord op een brief kan gerust anderhalf jaar duren. Een moeilijk te verdragen zaak voor de ongedurige Coen.

Een huiveringwekkend boek over de vleesgeworden VOC mentaliteit, geschreven als dagboek aantekeningen, meest van Coen.
kaft
Titel:

Auteur:
Joyce Tulkens

Genre:
roman

Tijden:
1629-1636

Locaties:
Jakarta, Rome, Banda Eilanden


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

anaaladmiraal (26-02-2011 12:43):
mooi boek over vroeger


contact | disclaimer & copyrights