13-05-2014
afbeelding
Theo Thijssen

Een gelukkige jeugd

“Hennie (..) was rooms. In ’t eerst, toen ik nog op ’t bewaarschool was, vond ik dat wel griezelig; ik herinner me duidelijk helemaal in m’n eentje te hebben uitgevonden dat het gevaarlijk was bij Hennie thuis van ’t middageten mee te eten, als ik een middagje bij hem had gespeeld. De dringendste en verleidelijkste uitnodigingen heb ik voor alle zekerheid maar altijd afgeslagen: je kon het met roomse mensen nooit weten! Later (..) ben ik van dat wantrouwen voor de roomsen verlost”.

Bovenstaand is een citaat uit de jeugdherinneringen van onderwijzer en schrijver Theo Thijssen. Hij is vooral bekend om zijn romans ‘Kees de Jongen’ en ‘De gelukkige klas’. In het eerste oorlogsjaar heeft hij zijn jeugdherinneringen opgeschreven. Door de Duitse bezetting had hij als lid van de Tweede Kamer weinig meer om handen. Het parlement kwam niet meer bijeen.

Het is een uiterst gedetailleerd en levendig verslag van zijn ervaringen als kind in de basisschoolleeftijd. Hij beschrijft de talloze kinderspellen met onstuitbaar plezier; evenals zijn schoolleven en de familie omstandigheden. Het is sappelen voor de ouders, waar de kinderen geen enkele weet van hebben. Zij zijn onbekommerd gelukkig.

Terloops toont hij zijn betrokkenheid bij het onderwijs. Bij de beschrijving van de inrichting van zijn school in drie afdelingen in de hoogste klas zegt hij: “Het stelde de onderwijzer in staat, en dat een halve eeuw geleden, om te doen wat tegenwoordig als grote nieuwigheid wordt aanbevolen: het onderwijs te individualiseren.”
kaft
Titel:

Auteur:
Theo Thijssen

Genre:
autobiografie

Tijden:
1883-1892

Locaties:
Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights