05-07-2014
afbeelding
Een schildersezel

Het schilderstalent

In 1566 zijn er meer dan tweehonderd meester schilders in Antwerpen. En ze verdienen allemaal een goede boterham met hun werk, en het opleiden van leerlingen.

Echt talent is schaars. Als meesterschilder Boecke tegen een verlopen straatjongen oploopt die zomaar een meesterlijk portret tekent, mag hij zonder betaling bij hem leerling worden.

De jongen is Ruben; uitgehongerd en wanhopig. Hij is alleen, want zijn moeder is voor hekserij opgepakt. Omdat hij als zoon van een heks ook gezocht wordt, heeft hij zijn dorp verlaten en probeert hij in de stad een leven op te bouwen. De ontmoeting met de meester schilder komt als een geschenk uit de hemel.

Bij de meester schilder gaat een wereld open voor Ruben. Hij leert de technieken en het handwerk van de schilder. Het is een vak waar hij talent voor heeft. Het leven lacht hem toe. Zeker als hij ook nog het meisje van zijn dromen ontmoet, - alleen leeft zij in een compleet andere wereld als dochter van een rijke koopman.

Het klinkt als een simpele romance; het is veel meer dan dat. Jeugdboekenschrijver Paul Kustermans heeft er een prachtig verhaal van gemaakt. Met aandacht voor de historische setting, waarin argwaan jegens buren en familie ondershuids altijd aanwezig is, want de jacht op ketters en heksen is overal.  
kaft
Titel:

Auteur:
Paul Kustermans

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1566

Locaties:
Antwerpen


Bijzonderheden: 1998 Kinder- en Jeugdjury: goud. 1998 Kinder- en Jeugdjury Limburg: zilver. 2002 Die Kinder- und Jugendbuchliste (Bremen/SR). 2003 Die 10 Bremer Besten (Kinder- und Jugendbuch)

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights