12-09-2014
afbeelding
Detail uit het schilderij 'De parabel van de blinden', Bruegel, 1568

De val van de blinden

‘De parabel der blinden’ is een schilderij van Pieter Bruegel. Het is gebaseerd op een verhaal uit de bijbel waarin Jezus tegen zijn apostelen zegt dat de schriftgeleerden blinden zijn die blinden leiden en allemaal in de sloot zullen belanden.

Bruegel toont die afloop. De groep blinden tuimelt achter elkaar de diepte in. De details zijn zo treffend weergegeven dat oogartsen vijf verschillende oogziekten kunnen herkennen op het schilderij.

De Duitse schrijver Gert Hofmann heeft een prachtige vertelling gemaakt over het ontstaan van het schilderij, vanuit de optiek van de blinden. Zij zijn stomverbaasd dat iemand hen wil vereeuwigen. Waarom zou iemand hen willen afbeelden? Het is al erg genoeg dat ze bestaan; - ongetwijfeld een straf van God of mensen voor een zondig en slecht leven.

In de beschrijving van hun tocht krijgt de lezer een indringend beeld van hun leven, en hun marginale bestaan.
kaft
Titel:

Auteur:
Gert Hofmann

Genre:
roman

Tijden:
1568

Locaties:
Dilbeek


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

een ziende? (12-01-2013 21:41):
Indringend verhaal, soms wat langdradig, maar daardoor juist zo indringend. Het is een confrontatie met onze eigen blindheid in het omgaan met randfiguren. Diepe bewogenheid ontstaat, diep meeleven met deze mensen die 'gebruikt' worden om op het doek vastgelegd te worden. En toch lees ik telkens erin dat ze zich bewust blijven van hun waardigheid en ervoor opkomen, al worden ze nog zo miskend in wie ze als mens zijn. Het is geschreven in een tot het einde toe volgehouden vorm vanuit de optie van de blinden zelf. Knap werk!


contact | disclaimer & copyrights