04-09-2014
afbeelding
Een galg.

De dood door ophanging

De doodstraf werd in Nederland in 1870 afgeschaft. Tien jaar eerder was in Maastricht het laatste doodstraf door ophanging voltrokken.

De veroordeelde is een joodse Duitser die zijn schoonmoeder dood slaat. In woede, - na onophoudelijke getreiter en vernederingen.

De roman ‘Engel der gerechtigheid’ vertelt hoe het zover heeft kunnen komen. Het is een droevig verhaal over afgrijselijke armoede in een gesloten dorpsgemeenschap waar iedereen elkaar kent, en de pastoor verwoede – maar vergeefse - pogingen doet om godsvrucht en plicht te bevorderen.

De acties van politie en justitie na ontdekking van de moord zijn een ongeëvenaard hoogtepunt in het saaie geestdodend bestaan van het dorp. Getuigen moeten helemaal naar Maastricht om hun verhaal te vertellen. Op kosten van de staat. Het uitje van hun leven.

De beul komt uit Amsterdam. Hij is de nog de enige die zijn boterham verdient met dit sinistere beroep. Zijn omgeving mijdt hem als de pest. Geen taveerne wil hem onderdak verlenen, hoewel hij bereid is ruimhartig voor een bed te betalen. Uit arren moede meldt hij zich bij de politie zodat hij de nacht met een dak boven zijn hoofd kan doorbrengen in een politiecel.
kaft
Titel:

Auteur:
Frank Jansen

Genre:
roman

Tijden:
1857-1860

Locaties:
Zuid-Limburg


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights