02-06-2014
afbeelding
Zelfportret van de schilder, circa 1630.

Schilder diplomaat Rubens

Rond 1560 was Antwerpen een bruisende welvarende stad. Door buitenlanders beschreven als ‘de metropool van de wereld’ en ‘de marktplaats van het hele universum’. De schone kunsten bloeiden; er stonden bijvoorbeeld twee keer zo veel schilders geregistreerd als bakkers. Het was een centrum voor uitgeverijen en drukkers. De fameuze drukker en uitgever Christoffel Plantijn gaf prachtige titels waaronder de eerste atlassen van de hand van Abraham Ortelius.

Na de beeldenstorm van 1566 stuurde koning Filips II zijn harde veteraan de hertog van Alva naar de Nederlanden. Die sloeg elke ketterij met harde hand neer. Met zijn komst begon de neergang van Antwerpen. In tien jaar tijd daalde het inwonertal van de stad van meer dan honderdduizend naar minder dan de helft.

De schilder Pieter Paul Rubens (1577-1640) groeide op in Antwerpen in verval. Toch was hij ontzet toen hij na een afwezigheid van acht jaren in het buitenland in 1608 zijn stad weer zag. De aftakeling die hij van kind af had meegemaakt, had nu een dramatische diepte bereikt. Het leek een stad van geesten. Nergens waren koetsen te zien; geen mensen te paard; niemand kocht iets. De gebouwen en straten waren altijd nog mooi, maar doods; het gras schoot overal omhoog.

Bovenstaande beschrijvingen komen uit ‘De meester van de schaduw’; een mooi verhaal over diplomaat-schilder Rubens en zijn onvermoeibare pogingen om de oorlogen tussen Spanje, Engeland en de Nederlanden te helpen beëindigen.
kaft
Titel:

Auteur:
Mark Lamster

Genre:
lit. non-fictie

Tijden:
1601-1640

Locaties:
Antwerpen


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights