29-11-2014
afbeelding
Willem III, koning van Engeland, Schotland en Ierland, stadhouder van Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel en Westerwolde.

De Oranje marsen

Op 12 juli 1690 versloeg stadhouder Willem III zijn schoonvader Jacobus II in de slag aan de Boyne in Ierland. Nog altijd worden op 12 juli Oranje marsen gehouden door de protestantse Ieren, ter herdenking aan King Billy, en de overwinning van de protestanten.

Een jaar eerder was Willem gekroond tot koning van Engeland, samen met zijn vrouw Mary Stuart II, dochter van Jacobus. De protestantse tegenstanders van de katholieke koning hadden hem uitgenodigd om zitting te nemen op de Engelse troon. Samen zouden de Nederlandse en de Engelse protestanten de katholieke Fransen kunnen verslaan.

Willem was een goede militaire bevelhebber. Het pakte uit zoals gehoopt. Nederland en Engeland samen versloegen de Fransen. En koning Billy versloeg de Engelse katholieken.

Mary en Willem kregen de kroon op voorwaarde dat zij de macht van het parlement zouden respecteren. Een positie die de Engelse volksvertegenwoordiging nooit meer heeft opgegeven.

In ‘The Orange Rose’ geeft schrijver Noel Ross-Russell een mooi beeld van de sfeer en de gevoelens van de Nederlanders en de Engelsen tegenover hun stadhouder-koning.
kaft
Titel:

Auteur:
Noel Ross-Russell

Genre:
roman

Tijden:
1689-1697

Locaties:


Bijzonderheden: niet vertaald?

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights