14-04-2013
afbeelding
Eerste Lindendwarsstraat. Soldaten schieten vanuit de Eerste Lindendwarsstraat over de Lindengracht en Zaterdagsebrug op demonstranten.

Opstand in de Jordaan

Er waren tientallen doden en gewonden in het palingoproer van juli 1886; een opstand in de Amsterdamse Jordaan tegen de gevestigde orde. Er werd hard opgetreden met inzet van veel politie en het leger. Onder de politie en militairen waren geen dodelijke slachtoffers.

De bevolking was dankbaar voor het optreden van overheid en politie. Een oproep in het Algemeen Handelsblad voor een financiële bijdrage voor de bij het oproer gewonde agenten leverde fl. 120.000 op.

Snelrecht was toen snel: eind november staan drieëntwintig stenengooiers terecht. De straffen variëren van een jaar tot tweeënhalf jaar. De advocaat-generaal vraagt zich in zijn requisitoir af wie het oproer te verwijten valt. Hij geeft zichzelf antwoord: “Niet aan de politieagent die het touw doorsneed, maar aan de woelingen der sociaaldemocratischer partij. De leiders hebben de burgerij vergiftigd met grote woorden en machtspreuken. Het kan niet anders of het woelen dier partij moet een geest van ontevredenheid in het leven roepen. Deze is gezaaid, heef wortel geschoten en heeft zich geopenbaard op de vijfentwintigste en zesentwintigste juli. Het was niet het verbod van het spel dat de volkswoede deed ontbranden, het was de ontevredenheid die zich sinds lang had verzameld. Het vuur dat reeds lang smeulde barstte uit.”

De Tweede Kamer vangt het signaal op en stelt een enquête in naar 'de toestand van fabrieken en werkplaatsen hier te lande, met het oog op de veiligheid, de gezondheid en het welzijn der werklieden.'

En ja, jaren later komen er wetten die verbetering brengen in de werkomstandigheden. Martin Schouten heeft een mooi verslag gedaan van een hoofdstuk in de sociale geschiedenis van Nederland. Een boeiend verslag vol interessante details en een rake tekening van het denken uit die woelige jaren.
kaft
Titel:

Auteur:
Martin Schouten

Genre:
roman

Tijden:
1885-1890

Locaties:
Amsterdam


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights