01-11-2014
afbeelding
Foto van de Heksenwaag in Oudewater. Keizer Karel V gaf Oudewater in 1545 als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit tot heks veroordeeld.

Heksen

In Bamberg (Duitsland) zijn in de periode 1623-1630 zeker 415 mensen ter dood gebracht wegens hekserij, de meesten door verbranding. 73 procent van hen was vrouw. Van nog eens 182 personen wordt het uiteindelijke lot niet vermeld in de processtukken, maar aangenomen mag worden dat het merendeel in de gevangenis is overleden, aan de gevolgen van de folteringen die zij ondergingen bij hun verhoor. 

Deze informatie komt uit Het heksenhuis, een roman van Jacqueline Zirkzee. Het vertelt over twee jonge vrouwen die  betrokken raken bij de heksenprocessen. Uit de dialogen blijkt de verwarring die sommigen ervaren door alle preken en veroordelingen.

“Ik weet dat ze hem vermoord heeft! Kinderen vermoorden, dat is wat heksen doen. Waarom zou de rest dan niet ook waar zijn? (..) Misschien verstopte ze de gewijde hostie in haar beurs om hem door de Duivel te laten ontheiligen. Weet jij het? Het kan best zijn dat ze niet wist wat ze deed, maar hoe kan ik dan wel zeker weten dat ik die dingen misschien niet ook gedaan heb, zonder het te beseffen? Hekserij wordt doorgegeven van moeder op dochter, dat weet jij toch net zo goed als ik? Stel je voor... Stel je nu toch eens voor dat ik wel een heks ben, en dat ik op een dag trouw en kinderen krijg en dat ik mijn eigen kinderen vermoord?"
kaft
Titel:

Auteur:
Jacqueline Zirkzee

Genre:
roman

Tijden:
1609-1632

Locaties:
Oudewater, Leiden, Bamberg


Bijzonderheden: Geïnspireerd op een bewaard gebleven brief uit 1628 van de op beschuldiging van hekserij opgepakte burgemeester Johannes Junius aan zijn dochter. De integrale tekst van de brief is opgenomen in het boek.

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights