14-10-2012
afbeelding
De Nederlandse expeditie, 19 mei 1883

Noordpool

Poolschip Gerrit de Veer gaat in 1882 op expeditie naar de Noordpool. Doel van de reis is informatie te verzamelen in het kader van het eerste internationale pooljaar waaraan vele landen mee doen. Er is praktisch niks bekend over de pool. Zullen ze warm – dus open – water treffen?

Aan boord is een arts die zijn vriend thuis schrijft:

"Dankzij Knjeldsen hebben we nu een eskimo en minstens twintig sledehonden (..). De hondenmenner heet Arqioq. Hij is ongeveer vijfendertig, spreekt voldoende Engels en lijkt me heel slim. Hij glimlacht voortdurend, net zoals alle eskimo's, maar in de onderhandelingen over gage en dergelijke was hij volgens Rugers Mattthes zo taai als een jood. Hij stond erop dat we ook zijn neef Mannik in dienst zouden nemen als jager. Hij moet robben schieten als voer voor de honden. We krijgen dus twee eskimo's aan boord. Ik heb er wel vertrouwen in. Eskimo's zijn weliswaar wilden en intens vies (zowel qua kleding en uiterlijk als gedrag) maar ze zijn in ieder geval bijna altijd in een goed humeur. Een wereld van verschil met de andere Edele Wilde die we aan boord hebben, de indiaanse ijsmeester Anderson. Dat is de zuurste en chagrijnigste man die ik ooit heb ontmoet (..). Anderson is een echte misantroop. Hij haat de mensheid in het het algemeen en – zo is deze week gebleken – de eskimo's in het bijzonder."

Uit: Noordtij van Geert van der Kolk. Een spannend en vol humor geschreven roman over de expeditie.
kaft
Titel:

Auteur:
Geert van der Kolk

Genre:
roman

Tijden:
1882-1883

Locaties:
Noordpool


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights