23-03-2014
afbeelding
Foto van het verdronken land in Zeeland in 1953.

Watersnoodramp

In de nacht van zaterdag 31 januari 1953 woedt een hevige storm èn is het springtij. Dijken breken. Delen van Zeeland, Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden stromen onder water. Meer dan 1800 mensen komen om.

In de roman '1953' van Rik Launspach worden twee dienstplichtige militairen er in een helicopter op uitgestuurd om na te gaan wat er waar is van de berichten over dijkdoorbraken.

In de kantine zat Philip in een bordje soep te roeren. Rutus ging met zijn koffie tegenover hem zitten. "En?"

Philip keek hem somber aan. "Twee vluchten gemaakt. Het is niet alleen Schouwen. Heel Zeeland is weg."

Rutus keek hem ongelovig aan. "Jezus." En na een paar seconden: "Slachtoffers?"

"Ik zou het niet weten."  "Hè?"


"Ik mocht niet landen. De baas wil geen onnodige risico's lopen. Hij wacht op orders uit Den Haag, maar er is niemand ophet ministerie om orders te geven. Het is zondag."

Rutus knipperde met zijn ogen. Een hele provincie verzwolgen door de zee maar de regering is op zondag dicht. Wat een morbide ironie dat op de rustdag van de Heer juist het vrome Zeeland aan zijn lot werd overgelaten.
kaft
Titel:

Auteur:
Rik Launspach

Genre:
roman

Tijden:
1952-1953

Locaties:
Zeeland


Bijzonderheden: Het boek is gebaseerd op een filmscenario dat de auteur eerder schreef. Verfilmd als 'De storm' door Ben Somboogaart (2009).

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights