10-03-2013
afbeelding
Wasafgietsel van een 24-jarige man met lepra (1914), AMC, Afdeling dermatologie

Onrein! Onrein!

Vanaf dit moment zijt gij dood voor de wereld, maar levend voor God”, zegt de dominee tegen de 18-jarige Olivier als de dokters hebben verklaard dat hij melaats is. Niemand zal hem meer aanraken, nergens mag hij meer zijn zonder zijn klepel te laten klepperen en luidkeels uit te roepen “Onrein! Onrein!” om iedereen te waarschuwen uit zijn buurt te blijven. Hij wordt verbannen naar het leprozenhuis buiten de stadsgrenzen.

Tot de dag van gisteren leek zijn leven stralend: een vader met een gerespecteerde positie, geen geldgebrek, aanleg om een goed schilder te worden, een ontluikende liefde. Met een vuilbrief van de dokters is daar niets van over. In het leprozenhuis treft hij zijn lotgenoten die er erbarmelijk uitzien. Deze wrede ziekte vreet zichtbaar het lichaam op. Binnen enkele jaren zal hij ook zo zijn. Een gruwelijk vooruitzicht.

Simone van der Vlugt schrijft in de ontroerende jeuddroman 'Schijndood' over de vreselijke gevolgen van de ziektes melaatsheid en pest in de Gouden Eeuw. De eerste vooral een individueel drama, de tweede een ramp voor hele dorpen en steden. 

Illustratie: Wasafgietsel van een 24-jarige man met lepra (1914), AMC, afd. Dermatologie
kaft
Titel:

Auteur:
Simone van der Vlugt

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1655-1656

Locaties:
Alkmaar


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights