22-04-2015
afbeelding
Geuzenpenning: Op de voorzijde staat de beeltenis van koning Filips II met het opschrift: in alles trouw aan de koning. Op de keerzijde staan twee door een bedelzak gestoken handen en het ironische vervolg: tot aan het dragen van de bedelzak toe.

Kinderen van ketters

Tijdens het bewind van de Filips II komen de Nederlanden in opstand tegen Spanje. In 1567 stuurt koning Filips II de IJzeren Hertog Alva van Parma met een troepenmacht van 10.000 man en onbeperkte bevoegdheden om alle oproer de kop in te drukken. In vijf jaar worden 10.000 mensen opgepakt en meer dan 1000 ter dood gebracht. Wegens verraad, ketterij, of beide.

De Spaanse soldaten werden slecht of niet betaald. Daarom vulden ze hun soldij aan met plunderingen van boeren en dorpen.

De kinderen van ketters en verraders moesten maar zien hoe ze zich redden. Zij werden verkocht als slaafje aan een Spaanse soldaat of hielden zich in leven met roven en bedelarij.

In 'Het verraad van Waterdunen' zijn de hoofdpersonen kinderen wiens ouders zijn omgekomen en die nergens terecht kunnen omdat andere volwassenen bang zijn om hulp te geven aan kinderen van ketters. De kinderen zoeken steun bij elkaar en vinden vrienden bij de geuzen.
kaft
Titel:

Auteur:
Rob Ruggenberg

Genre:
jeugdroman

Tijden:
1572

Locaties:
Vlissingen


Bijzonderheden: Vlag en Wimpel van de Griffeljury, 2007

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Joh. van Braam (24-07-2009 09:40):
Geweldig boek!


contact | disclaimer & copyrights