03-06-2015
afbeelding
Portret van Kwasi Boachi, prins van Ashanti, als jonge man in Nederland

Kinderen als cadeautje

In 1837 komen er twee zwarte jongens op kostschool in Delft. De kinderen zijn een geschenk van een koning uit Goudkust aan zijn Nederlandse collega, Willem I. De Afrikaanse vorst geeft twee van zijn eigen zoons cadeau.

Het tweetal krijgt op kosten van de Nederlandse Staat een dure opvoeding op een chique kostschool. De rekening voor de twee prinsjes bedraagt duizend gulden per jaar. Een aanzienlijk bedrag in die tijd.

Ze zijn een bezienswaardigheid. Wie had er ooit zwarte mensen gezien in deze streken? Aan het hof worden ze met égards behandeld. In de dagelijkse werkelijkheid is het leven aanzienlijk minder plezierig. Schelden, treiteren en mishandeling horen bij hun schoolleven. Als ze niet gemeden worden.

Na de eerste gezamenlijke jaren maken de jongens van elkaar afwijkende keuzes. De een streeft naar terugkeer naar zijn eigen volk; de ander past zich aan aan de Nederlandse cultuur.

Deze historische feiten heeft Arthur Japin verwerkt in zijn indrukwekkende roman 'De zwarte met het witte hart'. Het verhaal wordt in de mond gelegd van Kwasi, de prins die zich inspant te integreren.
kaft
Titel:

Auteur:
Arthur Japin

Genre:
roman

Tijden:
1836-1900

Locaties:
Delft, Java


Bijzonderheden: Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1998

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights