05-08-2012
afbeelding
Tekening van de vondsten van Eugène Dubois: een schedel, dijbeenderen en kiezen.

Op jacht naar bewijs voor Darwin

Als kind al bedenkt Eugène Dubois (1858-1940) dat hij het gelijk van Darwin wil bewijzen. Niet door te theoretiseren, maar door te laten zien dat er een soort staat tussen mens en aap. Het enige wat hij daarvoor nodig denkt te hebben zijn de fossiele resten.

Hij leest alles wat hij te pakken kan krijgen. Als student staat hij dagelijks om een uur of drie, vier op om te studeren. Vanaf negen uur volgt hij colleges tot die om vijf uur ophouden. Dan stort hij zich in het sociale leven. Jaren achtereen.

Hij weet (!) na al die studie dat hij zijn fossielen in Nederlands-Indië kan vinden. Hij slaat een baan als hoogleraar in Amsterdam af en vertrekt als legerarts naar de tropen.

Na ruim vijf jaar heeft hij zijn gelijk in handen. Duizenden fossielen heeft hij gevonden; feilloos haalt hij er een kies, een dijbeen en een schedel uit die onderdeel moeten zijn van een skelet van een soort tussen mens en aap in: homo erectus. Hij loopt rechtop als een mens, maar heeft een kleinere herseninhoud. 

Hij is geslaagd in zijn ongelofelijke missie. Van alle plaatsen op de wereld heeft hij de juiste gekozen. Tussen alle duizenden fossielen heeft hij de goede weten te herkennen.

Hij gaat terug naar Nederland in de overtuiging dat hij met lof en roem overladen zal worden. Dat blijkt tegen te vallen. De collega's zijn sceptisch. Pas langzaam windt zijn overtuiging aanhangers. 

De biografie van Pat Shipman toont een ambitieus workaholic die zijn leven in dienst van de wetenschap stelt, met een onstilbaar verlangen naar erkenning en waardering voor zijn prestaties. 
kaft
Titel:

Auteur:
Pat Shipman

Genre:
biografie

Tijden:
1868-1940

Locaties:
Java


Bijzonderheden: Redactie Theo Berkestijn. Schrijver en vertaler zijn ondersteund door wetenschappelijke specialisten.

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights