19-08-2012
afbeelding
Het land van Jan Pieterszoon Coen van W.A. Terwogt.

Het verloren paradijs

“Deze maand loopt er een bespottelijke zaak. Een geldschieter heeft bij het uitlenen van honderd gulden een huis ter waarde van duizend gulden in pand genomen. De man is overleden en nu houdt zijn zoon vol dat zijn vader het huis heeft gekocht en dat hij nu zelf eigenaar is. Deze bewering staaft hij met een zogenaamde onderhandse akte, een waardeloos vod, waar het woord 'koop' op staat en dat met een kruisje is getekend.

Bezit. Geld, land, huis, sawah, karbouw. Dag in dag uit zijn dat de ingrediënten van zijn dagelijkse kost. Stelen, bedriegen, valse voorstellingen. Zijn hoofd bonst met een doffe pijn.”

Dit citaat komt uit de roman 'Land van zal'. Hoofdpersoon is de jonge jurist Laurens die in 1902 met een hart vol idealen naar Indonesië gaat waar hij als griffier van de rechtbank aan het werk gaat. Al snel maakt hij promotie tot rechter.

Hij wil recht doen aan de adat (het plaatselijke gewoonterecht), en rechtvaardig en mild straffen. Dat brengt hem al snel in een isolement. Zijn landgenoten begrijpen zijn scrupules niet.

Ook zijn vrouw vindt het moeilijk haar leven invulling te geven. Contacten missen de vanzelfsprekendheid van de familiebanden in Nederland. Met de plaatselijke bevolking lijkt het soepel te lopen, maar er is altijd afstand.

Een weemoedige roman over een jonge idealist die in dit aardse paradijs het leven zo moeilijk vindt.
kaft
Titel:

Auteur:
Elizabeth Nobel

Genre:
roman

Tijden:
1900-1946

Locaties:
Indonesiƫ


Bijzonderheden:

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights