09-12-2012
afbeelding
Een tekening van de Batavia

De hel van Jeronimus

Apotheker Jeronimus Cornelisz treedt in dienst bij de Verenigde Oost-indische Compagnie. Hij monstert aan als onderkoopman van de Oost-indiëvaarder de Batavia.

Zijn zaak is failliet en zijn goede naam te grabbel gegooid. Hij vreest vervolging zoals ook de schilder Torrentius is overkomen, die is veroordeeld voor zijn vrijzinnige denkbeelden over godsdienst.

Op reis smeedt hij samen met de schipper (!) plannen voor een muiterij om al die rijkdommen aan boord tot de zijne te kunnen maken. Geduldig wachten ze het juiste moment af.

Voordat het zover kan komen, stranden ze op een paar kliffen voor de kust van Australië. Er is geen water en weinig voedsel. Na enkele dagen vertrekken de schipper en de opperkoopman in een sloep naar Java om hulp te halen.

Jeronimus blijft achter met ruim tweehonderd anderen; merendeel soldaten en zeelieden, maar ook vrouwen, kinderen en een predikant met zijn gezin. De onderkoopman vestigt er met enkele trouwe aanhangers een eigen koninkrijkje.

Een meedogenloos regiem dat niet terugdeinst voor een moord meer. Pure terreur. Als er na enkele maanden hulp komt, is de bevolking uitgedund tot minder dan tachtig.
kaft
Titel:

Auteur:
Mike Dash

Genre:
lit. non-fictie

Tijden:
1629

Locaties:
Zee


Bijzonderheden: Beschrijft hetzelfde historische drama als Het beest uit de zee (van Johan Fabricius) en De compagnie. Het relaas van een moordenaar (van Arabella Edge).

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights