20-01-2013
afbeelding
Een kleurenfoto van de elfstedentocht uit 1963

Een ijsgod in een ijshel

Het hardrijden op de schaats was vele eeuwen een populaire bezigheid in Friesland. In de 19e eeuw kwamen er steeds meer wedstrijden waarmee geld te verdienen viel. Iedereen deed eraan mee. Om de eer, en om het geld. Complete boerderijen werden gebouwd van het prijzengeld.

Iedereen kon schaatsen. Want op de schaats kon je snel en goedkoop op bezoek bij familie en vrienden in omliggende dorpen. Ideaal in de wintermaanden als er toch niet veel te doen was op het land.

Op het ijs waren rangen en standen minder belangrijk. Mooi en snel viel op. Afkomst en geld waren niet zo zichtbaar.

Het hoogtepunt ook toen al: de elfstedentocht. Een jonge soldaat vertelt over zijn luitenant die persé de tocht der tochten met hem samen wil rijden. De luit denkt dat hij de tocht makkelijk kan rijden, want hij is een getraind atleet. Het wordt een complete nachtmerrie: steeds vaker strompelen, struikelen, vallen. Ondanks aandringen van de soldaat wil de luit niet opgeven. Liever dood dan van het ijs. Verstijfd van de kou en praktisch bewusteloos schuift de soldaat tenslotte zijn luitenant de finishlijn over. De soldaat hoopt maar dat de luit geen blijvende schade aan vitale organen zal over houden aan dit avontuur. Daar laat de luit zich niet over uit.

Jaren later komt hij te weten dat zijn luit helemaal is hersteld, want hij wordt aangesproken door diens zoon. Die vertelt dat zijn vader vol ontzag over hem vertelt als de ijsgod die hem door de ijshel heeft gehaald.

Mooie verhalen van Hylke Speerstra over Friese schaatsers in de eerste1e helft van de 20e eeuw. Gebaseerd op interviews met de helden en heldinnen zelf.
kaft
Titel:

Auteur:
Hylke Speerstra

Genre:
lit. non-fictie

Tijden:
1905-1963

Locaties:
Friesland


Bijzonderheden: Eerder gepubliceerd als: Helden van de armoe

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights