11-08-2013
afbeelding
Het planten van een vrijheidsboom.

Dansen rond de vrijheidsboom

"Dit land zal niet langer in al zijn behoeften kunnen voorzien als het geen geld en handel meer heeft, waardoor de ondergang onvermijdelijk zal zijn. Maar uit humanitaire overwegingen moeten wij de inwoners redden; en (..) en alle Hollanders laten emigreren naar Frankrijk, om er te worden verdeeld over al onze departementen, om de leegten onder onze bevolking op te vullen. De Zeven Provinciën die gedurende eeuwen door nijvere en slimme mannen aan de golven zijn onttrokken zullen we daarna weer teruggeven aan de zee."

Dit werd geschreven door de grote leider van de Franse revolutie, Robespierre. Zijn woorden werden in november 1794 verspreid door aanhangers van Oranje. De patriotten deden het af als een vervalsing. 

Niets kon hun enthousiasme voor de Franse bevrijding verminderen. Overal werden vrijdheidsbomen geplant om rond te dansen en te zingen in de nieuwe revolutionaire stijl.  

De protestantse Dominee Kist in Zaltbommel ziet het met verbazing aan. Hij doet verslag van de gebeurtenissen in zijn gemeente Zaltbommel.

Schrijfster Caroline Hanken heeft op basis van zijn dagboeken en tal van andere documenten een kleurrijk verhaal geschreven over de bevrijding van Nederland en de lange reis van Franse vluchtelingen om te ontsnappen aan de Franse wetten.  
kaft
Titel:

Auteur:
Caroline Hanken

Genre:
lit. non-fictie

Tijden:
1794-1795

Locaties:
Zaltbommel


Bijzonderheden: Gebaseerd op het dagboek van dominee Kist.

 

Reacties

Plaats uw reactie

Uw naam:

Uw reactie:

Controle ongewenste berichten:
Typ als controle de letters of cijfers hiernaast over in het tekstveld hieronder. Dit is nodig om spam robots te voorkomen. Kunt u de letters niet goed lezen, laat het veld dan leeg zodat u een nieuw plaatje krijgt.

verificatieReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.


contact | disclaimer & copyrights